Siirry pääsisältöön

Mitä teet tänään tulevaisuutesi eteen?


Tulevaisuus on sitä mitä teet tästä eteenpäin. Monet valinnat vaikuttavat omaan tulevaisuuteesi. Parikymppisenä valintojen vaikutuksia harvemmin huomaa, mutta kolmenkymmenen tienoilla ne alkavat tuntua. Sen jälkeen yhä pienemmillä valinnoilla on entistä enemmän merkitystä tulevaan. Tulet huomaamaan, että oliko siitä hyötyä kun olit jo varhaislapsuudessa liikunnallinen, opitko sanomaan ei jo nuorena, ymmärsitkö päästää irti jostain itsellesi epäedullisesta asiasta tai elätkö omille unelmillesi otollisessa paikassa. Yleensä sanotaan, että milloinkaan ei ole liian myöhäistä alkaa tehdä asioita paremmin. Joskus se on vain kovemman työn takana saada sama tulos aikaan, kuin jos sen olisikin aloittanut jo nuorempana. Sanotaan, että kehomme puhuu meille ensin kuiskaamalla, mutta lopulta se huutaa meille. Mitä sinun kehosi kuiskailee tällä hetkellä? Kuunteletko sitä nyt vai odotatko vielä milloin se alkaa muuttumaan huudoksi?

Tulevaisuus voi myös pelottaa. Epätietoisuus on yleensä pelottavaa. Elämme monia vaiheita elämässä, jossa tulee ennakoimattomia asioita vastaan ja vaikka miten yrittäisit niin aina et pysty kaikkeen vaikuttamaan. Liian hallitseva pelko kahlitsee ja estää toimimasta. Tietynlainen pelko pitää järjen päässä ja auttaa peilaamaan asioiden hyviä ja huonoja puolia. Elämää ei tulisi elää toisia miellyttääkseen, vaan siten mitä se sinulle merkitsee. Tulet olemaan itsellesi kiitollinen, jos olet muistanut ajatella välillä enemmän itseäsi kuin muita. Tietynlainen itsekkyys on hyväksi. Jos et pidä itsestäsi huolta, niin et voi pitää muistakaan huolta. Muista siis pitää omasta hyvinvoinnista vähintäänkin yhtä paljon huolta kuin jonkun toisen hyvinvoinnista.

Menneisyydessä eläminen voi olla syynä sille, miksi et toimi tulevaisuutesi eteen. Älä ole menneisyytesi vanki. Pidä menneisyyttä oppituntina, vaikka se ei välttämättä ollut mitenkään omista valinnoistasi johtuvaa. Katkeruuteen on turha jäädä elämään, koska se ei kasvata tai hyödytä sinua. Menneisyyttä et voi muuttaa. Sen sijaan tulevaan voit vaikuttaa. Poimi menneisyydestä selviämisen vahvuutesi ja hyödynnä niitä jatkossa.

Lopeta muttakuttelu ja sittekuttelu. Tee jotain pientä hyväksi omalle tulevaisuudellesi joka päivä. Olkoon se sitten päiväunet, hymy vastaantulijalle, kiitoksen sanominen itselle päivän hyvästä työstä, vitamiinien napostelu, terveellisen vaihtoehdon valitseminen herkun sijaan tai hyvän kirjan lukeminen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m