Siirry pääsisältöön

Vihan vallassa


Jonain päivänä mieli voi olla jo valmiiksi synkkä. Olet nukkunut huonosti, nouset vasemmalla jalalla ja monet päivän aikana tapahtuvat asiat tuntuvat menevän pieleen. Se on onneksi vain tämä päivä, huomisesta toivot parempaa. Mitä jos huonot päivät jatkuvat? Tai jos yhtenä huonona päivänä sattuu asiat menevään niin solmuun, että niiden ratkomista riittää muinakin päivinä? Entä jos kohtaat ensimmäistä kertaa jonkun ihmisen tällaisena päivänä ja hänelle jää tietynlainen mielikuva sinusta? Mitä tapahtuu kun kohtaat toisen samanlaisen "huonon päivän uhrin"? Onko mielialaan ja omiin tunteisiin mahdollista vaikuttaa? Onpa hyvinkin, mutta se vaatii usein enemmän itseltä kuin mitä jaksaa tehdä sen eteen.

Mitä sallit, se jatkuu. Mitäpä jos päättäisitkin laittaa huonolle päivälle tai vihan tunteelle stopin? Annatko itsesi ärsyyntyä eteesi tulevista asioista? Jokainen vihaisena vietetty aika on poissa tasapainoisesta mielenrauhastamme. Oletko halukas tuhlaamaan aikaasi vihaisena olemiseen? Vihaisuus vie hirveästi energiaa ja se vetää puoleensa muitakin negatiivisia tuntemuksia, kuten itseinhoa, häpeää, turhautumista, ahdistusta, epävarmuutta ja pelkoa. Vihan tunnetta ei tarvitse kuitenkaan tukahduttaa. Tärkeintä on, että tunnistaa olevansa vihainen ja sen jälkeen yrittää löytää siihen syyn. Joskus voi olla kyse ihmisen perustarpeista, kuten nälästä tai väsymyksestä. Sille kannattaa yrittää tehdä ensisijassa jotain, mutta jos siihen ei pysty vaikuttamaan niin tiedosta asia. Vihaisena riittää, jos voit yrittää hillitä sanojasi tai tekojasi mahdollisuuksien mukaan. Parempi on olla hiljaa kuin antaa sanaisen arkun pirskahdella ikäviä sanoja ilmoille. Se harmittaa jälkeenpäin.

Älä anna idioottien pilata päivääsi. Et voi sille mitään, että muut eivät ole yhtä ajattelevaisia, kohteliaita ja auttavaisia kuin toivoisit. Maailma olisi parempi paikka, jos yhteiset pelisäännöt toimisivat sulavasti ja kaikki noudattaisivat lakia kuuliaisesti. Toisaalta ei kukaan voi olla täydellinen. Sinäkin saatat olla jollekin toiselle jonakin hetkenä juuri se idiootti, joka pilaa hänen päivänsä. Ole armollinen niin itsellesi kuin muille. Erehtyminen on inhimillistä ja on mahdotonta, ettei kukaan tekisi virheitä ja olisi välillä ajattelematon. Et voi tietää miksi toinen käyttäytyy tai toimii niin kuin tekee, vaikka se olisikin yleisesti ajateltuna idioottimaista. Jollakin voi olla jotain ikävää tapahtunut eikä hänellä riitä kapasiteettia olla ystävällinen ja ajattelevainen muita kohtaan. Se ei tietenkään oikeuta häntä sellaiseen toimintaan, mutta on joka tapauksessa inhimillistä.

Sinun ainoa esteesi olet sinä itse. Tämä pitänee lähes tulkoon aina paikkansa. Moniin asioihin pystyt ihan oikeasti vaikuttamaan omalla toiminnallasi. Kaikkeen et pysty kuitenkaan toiminnallasi vaikuttamaan, mutta loput on kiinni enää asenteestasi. Joskus on pakko olla väkisin positiivinen. Se saattaa vaikuttaa omaan olotilaan siten, että pikku hiljaa vihaisuus alkaa väistyä ja olo helpottuu. Hengittele syvään, hae omaa tilaa ja rauhoita itsesi. Mieti jotain muuta mikä voisi piristää sinua. Hae negatiivisista asioista vähintään yhtä monta positiivista puolta. Piirrä, väritä, kirjoita, kuuntele musiikkia, urheile, mene luontoon tai hakkaa tyynyä. Tee mitä tahansa mikä saa vihaa tulemaan ulos, mutta ei kuitenkaan vahingollisella tavalla. Löydä oma keinosi vihan purkamiseen. Kun olet saanut purettua vihaa, niin puhu jonkun kanssa. Hae toiselta ihmiseltä perspektiiviä ja normalisoi asioita. Älä jää yksin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m