Siirry pääsisältöön

Ihmissuhteet elämän varrella.


Jokainen meistä muuttuu iän ja ajan myötä. Me saamme elämässämme erilaisia kokemuksia, jotka vaikuttavat meidän ajatuksiin ja asenteisiin. Työ muokkaa meitä, samoin ihmiset ympärillämme ja meille tapahtuvat asiat. Meillä on oma pohjamme lapsuuden kodistamme, jonka päälle kehitymme oman itsenäisen elämän kautta. Tämä kehitys ja muutos voi vaikuttaa ihmissuhteisiin. Osa kavereista saattaa jäädä jossain vaiheessa pois elämästämme ja tilalle tulee uusia ihmissuhteita. Sitä joutuu tasapainottelemaan omien tarpeiden, muiden toiveiden ja tarpeiden sekä yleisen hyväksyttävyyden ristitulessa.

Muistan, miten omituiselta tuntui päästää jostain kaverista irti ensimmäisiä kertoja. Mietin, että onko tämä nyt oikein vai pitäisikö minun pitää kovemmin meidän välisestä suhteesta kiinni. Oma hyvinvointi on kuitenkin ajan myötä korostunut ja ihmissuhteista kiinnipitämiseen vaikuttaa paljonkin se, että onko se vastavuoroista. Vastavuoroinen ihmissuhde on tärkeää pidemmällä aikavälillä. Samantien ei tarvitse tehdä toiselle vastapalvelusta tai olla heti yhteydessä tapaamisesta. Toiseen henkilöön tulisi voida luottaa siinä, että hän on olemassa vaikka yhteydenpito olisi välillä harvempaa. Tärkeintä ihmissuhteissa on kommunikointi. Kummankin tulisi voida kysyä, jos jokin asia on jäänyt epäselväksi. Toiselta tulisi uskaltaa kysyä ja varmistaa, onko toinen pahoittanut mielensä jostain tai onko kaikki hyvin, jos yhteydenpito on jäänyt vähemmälle.

Vahingolliset ihmissuhteet ovat toinen asia. Jos itselle tulee toisen toiminnasta tai sanomisista liiaksi pahaa mieltä tai kaverisuhde vie liikaa voimia, sitä tulisi miettiä onko se sen arvoista. Kavereiden kanssa tilanteet voivat muuttua ja toinen tukee välillä enemmän toista ja jossain vaiheessa on toisen vuoro tukea ja auttaa. Tukemisella ja auttamisella on kuitenkin rajansa ja sitä ei kukaan muu pysty määrittelemään kuin sinä itse. Jonkun kanssa tilanteesta puhuminen voi avata omia silmiä paremmin kuin se, että miettii asioita yksin omassa päässään.

Aikuisena ihmissuhteet ovat erilaisia kuin nuorempana. Tapaamisen luonne voi muuttua esimerkiksi juhlimisesta yhdessä kuntoiluun tai kahvitteluun. Toisaalta toisella voi olla erilainen elämäntilanne ja tapaamisen sisällön toiveet voivat olla eriävät. Tällöin molemmilta vaaditaan ymmärrystä ja joustoa toisen suhteen. On hyvä pohtia sitä, kenen kanssa voi toivomiaan tapaamisia toteuttaa ja minkälaisia ne voivat sitten olla sellaisen kanssa, joka toivoo jotain aivan muuta.

Ihmissuhteisiin panostaminen on jäänyt itsellä ainakin vähemmälle, kun arki koostuu töissä käymisestä, kodin siisteydestä huolehtimisesta, ruuanlaittamisesta ja kaupassa käymisestä sekä muista vapaa-ajan aktiviteeteista. Myös oman ajan vaaliminen on tärkeää. Tähän voi varmasti moni muukin samaistua. 

Jos itseään ei ole hyväksynyt, on muidenkin vaikea asennoitua sinuun. Itsensä hyväksyminen näkyy ulospäin rentona olemisena ja muiden hyväksymisenä. Itsellä ei ole pakonomaista tarvetta arvostella jatkuvasti muita, vaan antaa muiden elää niinkuin haluavat. Se tietysti voi vaikuttaa siihen haluaako itse olla jonkun kanssa tekemisissä kovin paljon, jos elämäntapa tai arvot ja ajatukset eroavat merkittävästi. Itsensä hyväksyminen näkyy myös siinä, että uskaltaa pitää omia rajojaan suhteessa kavereihin ja muihin ihmisiin. Jos itse kaipaa enemmän omaa aikaa, sitä tulisi rohkeasti ottaa ja sanoa ei kavereiden tapaamisille. Välillä voi olla toisenlaisia aikoja, kun onkin tarvetta sosiaalisuudelle.

Muistilistana ihmissuhteisiin:
- olet arvokkaampi kuin jatkuva toisella sijalla oleminen tai ehkä-vastaukset
- älä oleta, kysy
- uskalla päästää irti, jos ihmissuhde kuormittaa enemmän kuin antaa
- muista panostaa itseesi, sen myötä jaksat antaa itsestäsi enemmän myös ihmissuhteissa
- auta ja tue toisia, kun jaksat ja pystyt
- pidä kiinni omista haaveista
- hyväksy itsesi
- tee asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi
- luota, että hyvät kaverit pysyvät vaikka ette pitäisi niin paljon yhteyttä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m