Siirry pääsisältöön

Tee jotain uutta joka päivä viikon ajan-haaste.


Onko elämä kiireistä? Joko loma ja vapaapäivät meni? Taasko olen vuoden vanhempi?

Hektinen oravanpyörässä eläminen on tänä päivänä jokaisen riesa - olit sitten työtön tai töissä, opiskelet, olet lapsi tai aikuinen. Elämälle on aika pitkälle laaditut selkeät odotukset. Peruskoulu tulisi käydä loppuun ja sen jälkeen pääsee hakeutumaan itseä kiinnostavalle alalle opiskelemaan ammattia. Sitten tulisi työllistää itsensä ja jos putoaa kelkasta siinä kohtaa, niin kyllä paperihommat pitää työttömänkin kiireisenä. Mutta mitä sitten muuta? Polut voivat kulkea parisuhteisiin, perheenlisäyksiin, avioeroihin, ikisinkkuuteen, matkusteluun, muuttoon toiselle paikkakunnalle, vapaaehtoistoimintaan, biletykseen, omien vanhempien hoitamiseen, kaverista huolehtimiseen, läheisen menettämiseen, tapaturmaan... Elämänpolut ovat jokaisella erilaisia, mutta monia yhdistää kuitenkin samanlainen oravanpyörän tunne jossain vaiheessa.

Kun saat itsesi kiinni tyytymättömänä ja hengästyneenä elämänmenoon, tulisi pysähtyä. Pysähtyminen ei tarkoita sitä, että makaat sängyssä ja mietit siellä niin kauan kunnes keksit mitä tulisi seuraavaksi tehdä. Pysähtyminen voi olla sitä, että teet jonkin totutun rutiinin toisin. Se herättää ja antaa uusia näkökulmia. Elämään voi tulla pientä piristystä eikä kaikki tunnukaan enää niin puuduttavalta. Se vaatii kuitenkin asian tiedostamista.

Itse kokeilin kerran viikon ajan tehdä jotain uutta joka päivä. Aluksi se vaikutti liian isolta haasteelta ja tuntui, etten taida jaksaa. Kuitenkin innostuin asiasta ja ajattelin tehdä uusia asioita päivittäin niin kauan kuin jaksan ja muistan. Tähän viikkoon mahtui mm. uuden ruokayhdistelmän kokeilua, kävin uudessa paikassa ja tein jotain tuttua asiaa eri aikaan vuorokaudesta kuin mihin olin tottunut. Mitä tämä nyt sitten antoi minulle? Kannattiko? Sanoisin, että kannatti. Siitä viikosta jäi hauska muisto ja takaraivossa itää edelleen ajatus jonkin uuden asian tekemisestä tai rutiinin muuttamisesta. Sillä viikolla ei tullut kertaakaan sellainen olo, että olisin elämääni tyytymätön ja haluan jotain muutosta. Nämä pienetkin muutokset auttoivat tuomaan uusia näkökulmia ja piristystä arkeen. Näin pienetkään muutokset eivät tapahtuneet itsestään, vaan jouduin niitä varten pysähtymään ja miettimään mitä seuraavaksi kokeilisin uutena asiana.

Suosittelisin jokaista kokeilemaan tällaista haastetta edes yhden päivän verran.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m