Siirry pääsisältöön

Paha maailma ja oma kupla.


Terrorismin rantautuminen Suomeen. Epäuskoista. Epärealistista. Turvattomuutta. Pelkoa. Idylli särkyi.

Monelle viime päivät ovat olleet järkyttäviä, vaikka ei ole ollut edes tapahtumapaikalla Turussa. Media on tiedottanut tiiviisti tapahtumista ja sosiaalinen media on jauhanut omaa myllyään siinä rinnalla. Omaksi suojaksi on jossain kohtaa hyvä laittaa pieni mediatauko ja ohittaa tietynlaiset otsikot ja kommentit. Se voi olla vaikeaa, koska voi tuntua hyvältä seurata jotta tietää missä mennään ja että onko akuutti vaara varmasti jo ohi. Omasta näkökulmasta media uutisoi yllättävän hyvin asiasta ja toi myös esiin tapahtuneen sankarit, joista osa oli ei-kantasuomalaisia. Tämä nosti osaltaan neutraalisuutta sille, ettei vihapuhe tässä kohtaa ole ainoa miten asiaa voidaan ratkoa somessa. Teko oli julma ja järjetön, kohdistuen erityisesti heikompiin kohteisiin eli naisiin. Toiveeksi jää varmasti meille jokaiselle, että tällaisesta opitaan tulevaisuutta varten, jotta vastaavia tilanteita pystyttäisiin estämään ennalta paremmin.

Terroristisen teon tapahtuminen oli vain ajan kysymys, niin monet asiantuntijat ovat kertoneet. Olemmehan lukeneet ja kuulleet jo monista iskuista ympäri Eurooppaa, mutta kun se tulee oman maan rajojen sisälle on se epätodellista. Jotain peruuttamatonta on tapahtunut ja edessä tuntuu olevan epävarma ja pelottava tulevaisuus. Milloin itse joudun osalliseksi vastaavaan? Mitä tekisin, jos joutuisin sellaiseen tilanteeseen? Jäisikö siitä ikuiset traumat? Voisinko mitenkään suojella itseäni ja läheisiäni sellaiselta tapahtumalta?

Se, mitä voi tässä ja nyt tehdä, on elää normaalia arkea. Keskittyminen omaan elämään; opiskeluun, työhön, syömiseen ja lepoon on olennaista. Ne ovat peruspilareita, joilla ihminen jaksaa kohdata kriisejä ja selviytyä niistä. Se voi kuulostaa julmalta, koska olisi empaattisempaa miettiä uhreja ja heidän läheisiään. Mutta auttaako se itseäsi? Pystytkö pitämään itsesi psyykkisesti ja fyysisesti siinä kunnossa, että pääset tästä eteenpäin yhtä vahvana kuin jo olit? Oman elämän normaali eläminen ei myöskään ruoki terrorismia, vaan kitkee sitä hitaasti mutta vahvasti. Terrorismi elää sensaatioista, huomiosta, ihmisten traumatisoitumisesta ja pelon ilmapiiristä. Uskalla olla rohkea ja älä anna periksi pelolle. Kyllä elämä kantaa. Muista mitä hyvää on ympärilläsi. Mistä nautit ja mistä voit olla kiitollinen? Mitä omia tavoitteita ja unelmia sinulla on?

Jos kuitenkin tuntuu siltä, että nämä asiat jäävät liiaksi vaivaamaan mieltäsi, älä epäröi hakea ammattiapua. Ensin voit lähteä siitä, että juttelet läheistesi ja ystäviesi kanssa. Jos heitäkin huolestuttaa se, ettet pääse jatkamaan normaalia elämääsi vaan pelko jää liiaksi kytemään niin sitten on oikea aika hakeutua ammattiavun piiriin. Lyhytterapia on yksi oiva keino käsitellä hetkellistä traumatisoitumista. Tärkeintä on puhua asiasta. Hanki tietoa onko lähistölläsi lyhytterapeuttia tai jotain muuta vastaavaa apua. Hae apua ajoissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m