Siirry pääsisältöön

Tee sitä mikä toimii.


Tuleeko välillä taottua päätä seinään? Elämä potkii päähän? Onko liian paljon epäonnistumisen päiviä?

Kuulostaa ihan tutulta. Joskus tuntuu siltä, että ei voisi huonomminkaan mennä. Tai toki voisi, mutta sitä huonompaa vaihtoehtoa ei halua miettiäkään. Kavereilla ja muilla tutuilla menee aina vähän paremmin, toisilla suorastaan loistavasti. Ei tunnu elämä heitä potkivan päähän samaan tapaan. Itsesäälin kautta lähdetään taas uuteen nousuun, laitetaan leuka rintaan ja mennään kohti uusia pettymyksiä.

Mitä sitten asialle voisi tehdä? Avaimet löytyy vain ja ainoastaan itseltä, vaikka se ei aina siltä tunnukaan. Monet asiat voivat riippua ympäristöstä tai muista tekijöistä. Kuitenkin asenne niihin on itse muodostettava ja se joko auttaa paremmin eteenpäin tai pitää katkerana. Tee sitä mikä toimii. Keskity siihen toden teolla. Voit vaikka yllättyä kuinka tehokasta näinkin yksinkertainen asia voi olla. Jos ainainen pään hakkaaminen seinään ja pettymysten odottaminen on oma toimintatapa, niin mitä jos miettisi aluksi että toimiiko se. Jos ei, niin olisiko jotain muuta tapaa. Sarkasmi on joillekin toimiva tapa suhtautua sellaiseen elämäntilanteeseen, jolloin tuntuu tulevan jatkuvasti vastoinkäymisiä. Itsesäälin vaihtuminen sarkasmiin muuttaa myös läheisten suhtautumista omiin ongelmiin. Itsesäälin myötä läheiset saattoivat vain voivotella ja tuntui siltä, etteivät he ainakaan ymmärrä todellisuudessa miltä itsestä tuntuu. Sarkastisuus voi toimia sellaisessa kohtaa, kun ei oikeasti koe tarvitsevansa apua tai ei näe muiden voivan omassa tilanteessa auttaa.

Eikä pelkästään kannata keskittyä toimiviin juttuihin ongelman ytimessä vaan muillakin elämän osa-alueilla. Jos vaikka itsensä kodista ulossaaminen on toimivaa lopulta, niin siihen kannattaa pyrkiä. Jos kodin ulkopuolella käyminen saa ajatukset pois ongelmasta niin silloin se on toimivaa.

Jos tämä ei tällä hetkellä kosketa itseäsi niin tästä löytyy yksi keino auttaa läheistään. Kehota häntä tekemään jotain enemmän minkä näet hänelle toimivan ja vievän häntä pois ongelman syövereistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m