Siirry pääsisältöön

Kaikki ovet eivät ole sinua varten ja siihen on jokin syy.


Ole kiitollinen suljetuista ovista ja karikoista matkallasi. Ne ovat suojelleet sinua poluilta, joita ei ole tarkoitettu sinua varten. Luota, että jotain parempaa on luvassa.

Tällaista oppia voi saada, kun alkaa miettimään omaa elämää, siinä koettuja pettymyksiä ja vastoinkäymisiä. Katkeroituminen ei kannata, se ei edistä omaa jaksamista eikä se kehitä. Olkoonkin se sitten suojakeino tai jonkun mielestä lapsellista ajattelua, on oman mielen suojaamista ajatella pettymyksiä ovina, jotka eivät olleet itseä varten. Liian tasainen matka ei ole kehittävää, karikot tekevät hyvää luonteellemme ja henkiselle kasvulle. Karikoista opitaan ja ammennetaan jatkoon.

Mutta mitä jos tälläkin hetkellä on meneillään jokin pettymys tai karikko? Mistä sitä oppia voi saada, jos harmittaa, ahdistaa ja on surullinen? Pitäisikö vain naiivisti alkaa miettimään jo sitä, mitä tästä oli oppia ja ei tämä ovi ollut minua varten? Mitä jos ei halua luovuttaa ainakaan vielä jonkin unelman suhteen?

Ahdistus on valtavan suuri tunne, joka vain vyöryy lopulta vaikka sitä miten väistelee.  Se on verrattavissa pelon tunteeseen, jota tunnetaan ilman todellista vaaran aiheuttajaa. Ahdistuksen aihe voi olla hyvinkin todellinen, mutta siihen ei pystytä vaikuttamaan omalla toiminnalla täysin. Ahdistuessa kroppakin reagoi fyysisesti esimerkiksi jännittymällä ja pään kihelmöinnillä. Ahdistus on henkilökohtaista; toiset ovat sille herkempiä ja ahdistuvat arkisemmista asioista, kun taas toiset eivät koe ahdistumista vaan mahdollisesti jotain muita tunteita, kuten harmitusta ja ärsytystä. Toisen ahdistusta on vaikea arvioida, mutta sitä kannattaa sen sijaan arvostaa ja kunnioittaa. Jokainen itse on oman elämänsä asiantuntija eikä kukaan muu voi määritellä sitä miltä sinusta tuntuu. Normaalia on kokea joskus jonkin verran ahdistusta, mikä saa motivoimaan tarttumaan asioihin ja toisaalta se myös suojaa vaaratekijöiltä. Ahdistus menee haitalliseksi silloin, jos se jatkuu pitkään ja alkaa häiritä omaa elämää. Silloin tulee ymmärtää hakea apua esimerkiksi terveyskeskuksesta.

Mitä keinoja käytät kun ahdistaa? Itselläni on monia suojakeinoja, joihin puran ahdistusta. Yksi on liikunta ja luonto. Liikkuessa endorfiinit virtaa ja liikunnan rankkuuden voi itse määritellä, mitä jaksaa milloinkin tehdä. Luonto on itselle rauhoittava paikka. Saa olla omien ajatusten kanssa tai vain tarkkailla luontoa ja nuuhkia sen raikasta tuoksua. Yksi toimivaksi kokemani keino on myös keskittyä johonkin piipertämiseen, kuten yllä olevan kuvan mukaisiin smoothiekulhon koristeluihin. Myös juttelu toisten ihmisten kanssa auttaa. Tärkeintä on löytää omia keinoja pienenkin ahdistuksen purkamiseen. Tärkeää on myös tiedostaa se, että tästä voi seurata lopulta jotain hyvää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m