Siirry pääsisältöön

Kiinnostaako mitä muut ajattelevat sinusta?


Itseäni ainakin kiinnostaa. Toisaalta en voisi vähempää välittää. Välillä muiden mielipiteet kiinnostavat ihan haluamattani ja joskus taas olen ihan tietoisesti kiinnostunut siitä mitä herätän muissa. Se mitä herätän muissa, on samalla peili omille ajatuksille ja oletuksille. Se miten näen muiden reagoivan itseeni, on lopulta vain se mitä näen. Muiden reagoinnin takana voi olla monia muitakin syitä, kuten heidän omat elämänkokemukset, sen hetkinen tunnetila jne.

Joskus huomaan, miten paljon muiden mielipiteet vaikuttavat omiin mielipiteisiin ja tekemisiin. Omien läheisten mielipiteillä itsestäni on luonnollisesti eniten merkitystä, mutta heidän kanssa on myös helppoa puhua niistä. Vieraampien ihmisten kanssa se on taas vaikeampaa. Esimerkiksi töissä voi tulla vastaan tilanteita, joita pohtii jälkeenpäin. Itsellä on herännyt joskus toisten mielipiteistä liittyen itseeni hyvinkin suurta ihmetystä. Se on toisaalta laittanut itseni pysähtymään ja miettimään syitä tällaisille mielipiteille. Olenko tosiaan antanut itsestäni sellaisen kuvan? Miksi toinen ajattelee asian niin eri lailla kuin itse sen näen?

Emme voi vaikuttaa siihen mitä toiset meistä ajattelevat, mutta meillä on tahtomattammekin vaikutus toisiin ihmisiin. Paikat, joissa vaikutamme, muuttuvat sinne tultuamme ja sieltä lähdettyämme. Joskus voi olla hyvä paikka selittää omaa käytöstä, jotta saa annettua sille lisää ymmärrystä. Se voi auttaa siihen, että toiset ymmärtävät ja näkevät meidät niinkuin itsekin näemme ja ymmärrämme.

Se mitä jälkeemme jää kuoltuamme, on persoonamme. Sitä ihmiset jäävät muistelemaan. Meistä muistetaan sanomisemme, tekomme ja olemuksemme. Eniten mieleen jää kuitenkin olemuksemme, persoonamme. Iän karttuessa tietyt piirteemme vahvistuvat ja olemme niistä koko ajan paremmin tietoisia. Pystymme myös kehittämään niitä haluamaamme suuntaan, kun tiedostamme ne. Piirteemme ovat lisäksi muuntumiskykyisiä jo itsestään, koska olemme aina hieman erilaisia riippuen keitä ympärillämme on.

Mikä on se juttu, mitä sinä haluat muiden ajattelevan sinusta?

"We don't see things as they are, we see things as we are."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m