Siirry pääsisältöön

Minkälainen haluat olla ja miten sinut nähdään?


Elämämme aikana meistä tulee omanlaisiamme. Tietyt piirteet vahvistuvat, ajatuksemme kehittyvät, mielipiteet muuttuvat tiedon lisääntyessä, peilaamme toimintaamme arvoihimme ja kohtaamamme ihmiset muokkaavat meitä. Muut näkevät meidät tietynlaisina ja heidän kommenteistaan tietyt piirteemme vahvistuvat entisestään.

Se mitä muut näkevät meidän toimivan pohjautuu heidän omiin arvoihinsa, kokemuksiinsa, ihmiskäsitykseen ja ymmärrykseen toimintamme tarkoituksesta. Siinä voi olla aika monta eriävää kohtaa itsemme kanssa. Myös yhteiskunnalliset ja kulttuuriset käsitykset vaikuttavat. Tietyt asiat eivät vain ole normaaleja tai hyväksyttäviä. Me tarvitsemme luokittelua, jotta voimme saada apua ja saamme asioille ymmärrystä. Mielenterveysongelmat ovat meidän kulttuurimme luokitelluimpia asioita. Meillä jokaisella on jotain piirrettä mielenterveysongelmista. Meistä jokainen on joskus alakuloinen, jopa masentunut. Diagnosointi vaatii kuitenkin lääkärin tapaamisen, joka antaa sen tautiluokituksiin perustuvin määritelmin. Vaikka olisimmekin masentuneita niin jotkut tilanteet eivät ole sen paljastumista varten. Masennus saattaakin mennä ajan myötä omin keinoin pois, jonka jälkeen pääsemme takaisin normaalien kerhoon. Joskus luokittelu on kuitenkin melko turhaa ja antaa ihmisille vain hankalia stigmoja.

Se miten haluamme muiden ymmärtävän toimintamme on kiinni meistä. Me voimme helposti harhaanjohtaa toimintamme tarkoitusta. Se on helppoa lisäämällä toisenlaisia sanoja siihen yhteyteen kuin olisi tarkoitus. Tätä tekevät jo lapset, kun he haluavat vaikkapa miellyttää aikuista saadakseen jonkin tahtomansa asian läpi. Myös tunnepuolella on merkitystä. Saman asian tekeminen vihaisena ja iloisena antaa eri viestiä muille.

Monet meistä ovat tehneet jossakin vaihetta elämäänsä jossakin porukassa papereille positiivisia asioita toisistaan. Siitä jää mukava muisto itselle ja tulee peilattua minkä kuvan jätti kyseisille ihmisille. Joskus on ollut hämmentävää lukea jonkun ihmisen kommenttia, kun ei ole uskonut antavansa itsestään sellaista kuvaa tai että miten joku näkikin syvemmälle pinnan alle kuin moni muu.

Me annamme ilmitulevien piirteiden määritellä itsemme. Joskus käytämme niitä kilpenä tietyissä tilanteissa. "No kun mä nyt oon tällainen..." Piirteiden taakse suojautuminen ehkäisee meitä kehittymästä. Omien heikkouksien kehittäminen ei ole aina helppoa ja raskaampi työ on helpompaa jättää tekemättä. Joskus piirteitä on pakko kehittää, jotta voi pärjätä tietyssä ympäristössä. Työ voi edellyttää sitä tai ihmisten yhteispaine. Ensikontakti on välillä hyvin raadollista ja se voi määrittää kelpaamisemme.

Meille muodostuu ajanmyötä ihannekuva itsestämme. Toisaalta tiedostamme, ettemme ole saavuttaneet sitä emmekä välttämättä saavuta, mutta toisaalta se saattaa olla meille yhtä mysteeriä. Ihannekuva tulee paljolti meidän omista arvoistamme ja siitä mitä muut meiltä odottavat ja mihin haluamme yhteiskunnassa asettua. Ihannekuva toimii meidän toiminnallemme omatuntona, koska ajaudumme kauemmas siitä mitä haluaisimme olla.

Monesti lapsille on helppoa antaa kehitystehtäviä, esimerkiksi pettymisen sietokyvyn harjoittelua ja kohteliaisuuden opettelua. Samanlaisia kehitystehtäviä tulisi jatkaa aikuisenakin. Emme ole koskaan valmiita ja teemme myös inhimillisiä virheitä. Jossakin tilanteessa saatamme toimia myös itsellemme odottamattomalla tavalla. Omien piirteiden peilaamista ja reflektointia tulisi muistaa sen vuoksi tehdä.

Mitä luulet, että millaisena sinut nähdään ja minkälainen haluaisit olla?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alku.

Ratkaisun askel -blogi lähtee liikkeelle tästä. Ensimmäinen askel. En usko, että kyse on harha-askeleesta, vaikka epävarmalta se tuntuukin. Villasukkia pidetään jalassa, kuten kuvasta näkyy. Onhan sentään #suomenkesä. Miksi olen sitten ottanut tällaisen askeleen? Olen miettinyt pitkään bloggariksi ryhtymistä ja ei siinä muuten pidemmälle edetä, jollei tehdä ratkaisevaa askelta. Työskentelen sosiaalialalla ja opiskelen vielä tulevan syksyn loppuun ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Tarkoituksena tässä blogissa on tuottaa ajatuksiani kirjoituksiksi elämästä ja ihmisyydestä, suhteista toisiin ihmisiin, ilmiöistä, yhteiskunnan rakenteista jne. Toivon blogin löytävät sellaiset ihmiset, jotka saavat jotain itselleen kirjoituksistani. Joskus niistä voi herätä ajatus samasta mielipiteestä, uudesta näkökulmasta tai vaikka ärsyyntymisestä. Kaikki se on sallittua. Palautetta otan vastaan mielelläni!

Toimiva parisuhde

Mitä sanoisit asteikolla 1-10 kuinka toimiva on oma parisuhteesi keskimäärin? Oletko siihen tyytyväinen vai haluaisitko sen olevan toimivampi? Mitä asian eteen voisit tehdä? On inhimillistä, että usein nähdään kehittymiskohteita toisessa ihmisessä. Oma toiminta saattaa olla myös kehittämistä vailla, mutta toisen piirteet nähdään pahempina. Koetaan, että itseni on hyväksyttyä toimia näin koska toinenkin on niin hankala. Ristiriitoja tulee pienistä asioista ja välillä suuremmista, toistetaan samaa kaavaa eikä saada enää rakentavaa puheyhteyttä toiseen. Paljon kuulen ja näen sitä, että toinen osapuoli parisuhteesta osoittaa suuttumista tai muutoin mieltään toiselle, vaikka tällä toisella ei olisi asiaan mitään yhteyttä. Tunnistan itsekin sortuneeni tällaiseen käytökseen. Toinen on voinut olla harmissaan esimerkiksi työpäivästä, jostain ihmissuhdekonfliktista, väsymyksestä tai vaikkapa on ihan vain nälissään. Temperamenttisempi osapuoli osoittaa tällaisista asioista yleensä mieltä s

Pienet positiiviset asiat

Tee tästä oma hyvän mielen vuotesi. On yllättävän helppoa vatvoa negatiivisia asioita ja puhua niistä muiden kanssa. Lopulta päädyt pyörimään yhtä negatiivisuuden kehää ja se ahdistaa. Kun yksi on negatiivinen, tarttuu se herkästi muihinkin ympärillä oleviin. Sitä ei välttämättä tunnista itse eikä muut tule siitä sanoneeksi. Jos negatiivisuus otetaan puheeksi yleisellä tasolla, niin sitä voi moni ajatella ettei se tietenkään kosketa itseä. Toisinaan negatiivisuus voi olla realismia, jos asiat eivät ole hyvin. Me myös käsitämme negatiivisuutta eri tavoin. Toiset ovat herkempiä negatiiviselle puheelle, kun taas toisia se ei kuormita. Jotkut näkevät aina huonoissa asioissa sen hyvänkin puolen, mutta toisia jää harmittamaan se negatiivinen osuus. Joskus voi olla negatiivisia asioita ympärillä, joista tulee tietoiseksi puhumalla niistä ja samalla saa myös jaettua omaa taakkaansa. Puhuminen jollekin auttaa peilaamaan negatiivisia asioita suhteessa itseensä ja saamaan niitä oikeisiin m